HANUŠOVCE N. T.: Vo Vlastivednom múzeu vystavujú unikátne Žalobínske poklady

19.06.2013 Vranov nad Topľou

Hanušovce nad Topľou 17. júna (TASR) - Unikátne poklady nájdené v obci Žalobín, okres Vranov nad Topľou, sú hlavným lákadlom novej výstavy, ktorú sprístupnilo pre verejnosť vo svojich priestoroch Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou. Potrvá až do konca augusta.
Žalobínske poklady sú názvom posterovej výstavy, ale aj novej publikácie, ktorá vznikla z iniciatívy trojice autorov Jána Hunku, Petra Šafranka a Márie Kotorovej Jenčovej.
"Kniha, ako aj výstava prezentujú dva veľmi významné nálezy z obce Žalobín spred niekoľkých rokov. Tým prvým je poklad 166 strieborných mincí, ktorý sa našiel pri rekonštrukcii miestneho kostola, a tým druhým je poklad bronzových náramkov nájdený na pozemku jedného z miestnych obyvateľov," informovala TASR riaditeľka múzea Mária Kotorová Jenčová. Dodala, že oba unikátne nálezy sú súčasťou jeho expozície a sú prístupné verejnosti.
Pôvod strieborných mincí, ktoré boli schované pol metra pod dlážkou za oltárom žalobínskeho kostola, je zahalený rúškom tajomstva. "Poklad, ako aj ďalšie, ktoré sa našli v minulosti na Slovensku, bol zakopaný pravdepodobne v nepokojných časoch. V tomto prípade išlo zrejme o povstanie Gabriela Betlena," povedala riaditeľka múzea.
Ako ďalej uviedla, nájdené mince majú 160-ročné rozpätie a vyrazené boli na konci 15. až začiatku 17. storočia. "Nachádza sa medzi nimi viacero razieb z celej Európy. Ide napríklad o pruské, sliezske a veľa poľských mincí. Takou najväčšou raritou pokladu sú dve moskovské kopejky."
O pôvode pokladu bronzových náramkov majú múzejníci rovnako strohé informácie ako v prípade prvého nálezu. Je to pochopiteľné, predpokladajú totiž, že pochádza až z mladšej doby bronzovej. "Datovala som ich do 12. storočia pred našim letopočtom. Ide o veľmi dôležitý depot, pretože na širšom toku Ondavy je veľmi málo podobných nálezov - pokladov z doby bronzovej," zdôraznila Kotorová Jenčová.
Väčšina nájdených náramkov nebola dokončená, múzejníci sa preto domnievajú, že mohli patriť potulnému kovoliatcovi, ktorý ich upravoval podľa požiadaviek svojich odberateľov. Sú dokladom obchodnej cesty a života v tejto oblasti už pred mnohými tisícročiami. Po objavení spomínaných bronzových ozdôb našli pri bádaní v Žalobíne múzejníci ešte ďalšie tri náramky, zlomok bronzového kosáka a hlavicu bronzovej ihlice.
Zmienený poklad strieborných mincí zo Žalobína nie je ani zďaleka najväčší v histórii vranovského regiónu. V roku 1992 sa našlo v zemine na školskom dvore v obci Sečovská Polianka 406 kusov strieborných mincí. Zrejme išlo o ďalšiu časť pokladu pozostávajúceho z 376 strieborných mincí, ktoré objavili pri zemných prácach na tom istom pozemku ešte v roku 1962.
 

Vyberte región